Caster Semenya: Moment 22 för HBTQ-världen

Den sydafrikanska löperskan Caster Semenya, vars kön och lämplighet att tävla som kvinna diskuteras flitigt i dessa dagar, ger HBTQ-världen en rejäl portion huvudbry.

Det är ett slags moment 22 vi har att göra med här:

Å ena sidan är det uppenbart att hennes fysik, röst och kanske psyke tillhör det manliga könet. Jag är ingen läkare men det räcker att se på hennes kropp, lyssna till tonerna i hennes röst och inte minst följa hennes prestationer på banan för att konstatera det uppenbara: hon är en man som fötts i en kvinnokropp. Hon är det klassiska exemplet på transperson. Fött i fel kön som det heter.
Så hon borde, enligt HBTQ-läran och -andan, gå och byta kön. Att komma ut som man, erkänna att hon är man, och byta kön. Inte förneka sin rätta könsidentitet i alla fall.

Å andra sidan gör hon en fantastisk karriär inom idrott, som vi kan se. Rekord på rekord. Hon är någonting. Om hon nu byter kön och blir man förlorar hon allt. Är det rätt att beröva henne allt? Vad är viktigare: att bejaka sin rätta könsidentitet eller satsa på karriären?
Vågar homorörelsen inkomma med rekommendation?
Det tror jag inte.

Men lustigt att se hur HBTQ-aktivisterna i media försöker undvika att ta ställning.
Ty vilken ställning kan HBTQare ta i detta fall?

Att uppmana henne till att byta kön betyder att beröva henne allt hon är och allt hon åstadkommit som idrottsperson, att sätta stopp för hennes fortsatta karriär på löparbanan.
Att uppmana henne till att fortsätta vara kvinna och löpa vidare är lika med att trotsa hennes rätta natur, tvinga henne till att leva i fel kön, tvinga henne att förneka sin rätta könsidentitet.

Och här kommer det roligaste:
De HBTQare som menar att Caster Semenya inte behöver byta kön erkänner därmed att könsbyte är underställd karriären, att kommersiella skäl styr transpersonernas val av identitet. Och tar man tanken vidare är det då logiskt att fråga sig: Kan det vara så att homosexuella - en stor del av dem om inte alla - "kommer ut" i kommersiella syften, för att lyckas i de branscher där homosexualitet serveras som något hippt och fördelaktigt?
Oj vad kul.

Nyckelord: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Perskull sa...

Hela grunden för könsidentitet i hbtq världen är självidentifikation. Så även om hon har ett något maskulint utseende så har det intet att göra med huruvida hon känner sig som man eller inte. Alltså kommer inte någon välreflekterad hbtq föreslå någonting utan att personen i fråga själv har sagt att 'hon' är obekväm i sitt biologiska kön.

I övrigt så om man bara ska bedöma folks fysiska uppenbarelse så kan man ju börja att titta på kraftsporterna som kulstötning etc.

Trotten sa...

Du har inte tänkt på att vi som är för lika rättigheter för alla, även HBTQ-folk, tycker att hon kan få välja själv om hon vill byta kön?

Andreas T sa...

Helt klart ska hon själv fatta beslut som rör hennes liv. Det borde dock inte hindra hbtq-världen från att ta ställning och inkomma med åsikt i frågan. Specielt med tanke på att andra transpersoner följer hennes fall och säkert undrar vad hbtq-policymakarna tycker.

Beträffande självidentifikation, att det är vad hon känner som avgör om hon är man eller kvinna, håller jag naturligtvis inte med. Någon känner sig som en hund - är man hund då? Annan som en gud - är man gud? Och så vidare. Vad man känner sig vara behöver inte vara vad man är och bör därför inte ligga till grund för beslut om ingrepp eller liknande.
Det borde finnas - och uppmärksammas i media! - mer objektiva kriteria. Man kan faktiskt känna fel - det borde finnas sätt att förebygga radikalt agerande (könsbyte) till följd av felaktig självidentifikation.

Självuppfattning är en lömsk och farlig grej. Lätt att göra fel, lätt att ljuga för sig själv, önsketänka, fly verkligheten o s v. Bekväm eller obekväm med vad man är - varken medicinsk vetenskap eller rättsväsendet tar det på allvar i övriga fall, så varför skulle könsidentitet vara ett undantag?

Och om Caster trivs i sitt biologiska kön som kvinna, trots att den pågående undersökningen kanske finner att hon är en man (född i kvinnokropp) - är hon en kvinna då?

Dessutom är det inte frågan om "något maskulint utseende" i hennes fall. Hennes röst och framför allt fysik är en mans, det var ju det som skapat rubrikerna i första hand.
Kulstötare är bara vältränade - en kvinna kan vara vältränad utan att ha en mans fysik (skelettbas, muskelfördelning, testosteronnivå, etc), titta bara på kvinnliga kroppsbyggare.

Den seriösa medicinska vetenskapens inställning är att man inte kan ändra sitt kön. Född som man = alltid man. Född som kvinna = alltid kvinna. Lek hur mycket du vill med hormonsprutor, borttagande eller tillsättande av könsorgan, eller ändring av könssiffran i personnumret. Caster Semenyas fall skall se mot denna bakgrund.