Aprilskämt: HBTQP-panik i Tjetjenien



Ryska Novaja gazetas provokativa aprilskämt (länken) om att HBTQP-personer förföljs i Tjetjenien fortsätter uppmärksammas och förfasas över i västerländska medier. Svenska QX är naturligtvis med på tåget (länken). Smaka på rubriken: "begravs levande"!

Men är det mer än ett aprilskämt? Finns det verkligen något att förfasas över?

För det första är Tjetjenien islamisk, islam är en del av mentaliteten, kulturen och samhällsordningen, och islam är som alla vet emot homosexualitet, transsexualitet och annat som fördärvar moralen och stör familjen. Det tjetjenska folket hatar därför och lagför sexuellt "frigjorda" individer precis som vi i Sverige hatar och lagför pedofiler, mördare och landsförrädare. Den som förfasas över förföljelsen av bögar i Tjetjenien förfasas i grunden över att andra länders och andra folks kulturer och lagstiftningar är annorlunda. Kolonial rasism!

För det andra finns det faktiskt inga bevis i Novaja gazetas artikel. Man hänvisar till "egna källor", påstår att det finns rapporter på olika myndigheter (vilket tillbakavisas av myndigheterna i fråga), refererar till anonyma inlägg i sociala medier (inkl nedlagda profiler) och så vidare. Detta stinker fake news lång väg.

För det tredje är det viktigt att förstå varför Novaja gazeta överhuvudtaget publicerar den sortens artiklar. Tidningen får inga anslag från budgeten, typ presstöd, och är därför ständigt på jakt efter finansiering. I Ryssland finns ingen som vill finansiera deras russofobiska skriverier, se de blickar mot väst. Det är västerländska budgetar och intresseorganisationer som till 100% finansierar Novaja gazeta och liknande medier i Ryssland (vilket uppmärksammades i samband med att ryska Duman för att öka transparens i propagandabranschen antog den s k "lagen om utländska agenter" 2012). Och i väst är man alltid förtjust över dåliga nyheter från Ryssland – att någon förföljs och sådant. Det betalar man gärna för. Nästa år är det presidentval i Ryssland. Oppositionen (läs: den dömde fifflaren Navalnyj) behöver pengar till sina kampanjer, så deras trogna medier passar på och massproducerar sensationella artiklar för att locka ännu mer pengar från väst. Novaja gazeta bryr sig inte om HBTQP-rättigheter i Tjetjenien. Det är stålar allt handlar om.

Men ett roligt aprilskämt var det, utan tvivel.

Rojan

Inga kommentarer: