Prideparaden - att tillåta eller förbjuda?

RFSL:s och Prides planering inför nästa års paraderande genom Stockholm är i full gång, och snart är det dags att lämna in ansökan om tillstånd hos polisen. Tillståndet beviljas i det närmaste automatiskt varje år, vilket upprör många. Men vad kan polisens göra och vilka gränser har yttrandefriheten? Homosexualitet & Vetenskap har frågat Lena Fagerlind vid polisen och yttrandefrihetsexperten Nils Dahlén.

Varför får personer med sexuella avvikelser och störningar demonstrera i Stockholm?
– Om en organisation ansöker om att få ha en allmän sammankomst på en ledig plats har polisen väldigt små möjligheter enligt gällande lag att säga nej, säger Lena Fagerlind, medietalesperson vid polisen i Stockholm.
När får polisen säga nej till en demonstration?
– Vi får säga nej om vi tror att det blir en allvarlig trafikstörning eller om det kan leda till svårare oordning. Vad en svårare oordning är har prövats juridiskt och det är oerhört svår oordning som avses. Annars har vi inte möjlighet att säga nej.
För att något ska räknas som svår oordning krävs det en rättslig prövning. Till exempel prövades störningen under Annie Lööfs tal i Almedalen i somras, då NMR buade vid sidan av scenen. Den situationen räknades enligt lagen inte som en svår oordning.
– Här kunde trots allt mötet hållas och man hörde vad talaren sa. Då går det inom ramen för vad som är tillåtet, säger Lena Fagerlind.
Hur agerar polisen för att upprätthålla säkerheten vid Prideparader?
– Vi har planerat för liknande parader och demonstrationer i flera år och lär oss hela tiden av de erfarenheter polisen gör över landet. Vi har dessutom en rad resurser för att försöka minimera att det blir störningar på gatorna, säger Lena Fagerlind.

Yttrandefrihetsexperten Nils Dahlén är en stark företrädare av yttrandefriheten och ser en stor vikt i att låta bögar, flator och transar demonstrera.
Vad tycker du om att allt fler i vårt samhälle tar avstånd från RFSL, Pride och allt vad sexuella perversiteter heter?
– Att bara låta bli att delta i Pride är att ge upp. Det är klart att det är problematiskt att man inte kan samsas. Men man kan inte hindra någons rätt att paradera för att någon annan tar illa upp. Det är rättigheter som tillkommer alla, säger Nils Dahlén.
Ska det vara svårt att lagligt bryta upp en Prideparad?
– Bara för att någon protesterar vilt eller högt kan man inte ställa in för andra som inte beter sig så. Men är det allvarliga störningar gör poliserna förstås sitt jobb som bryter upp paraden. 
Allt fler vill förbjuda RFSL från att paradera. Vad tycker du om det?
– Det är farligt att tumma på grundlagen. Det finns förstås gränser i yttrandefriheten, som till exempel hets mot folkgrupp, men att gnaga mer på mötesfriheten, det är ett sätt för demokratin att ta död på sig själv.

Rojan

2 kommentarer:

Vilsen sa...

Hej vore intressant om ni skrev något om Uppdrag Gransknings program om misslyckade könskorrigeringar. Som sänds i kväll. Kan ses redan nu på SVT-play.
Hälsning
Lars Zettergren

Andreas T sa...

Håller med, det vore bra med en vetenskaplig artikel om problemet. Vi har diskuterat det och anser för närvarande att Uppdrag Gransknings material och slutsatser talar för sig själva. Det enda som saknas i programmet är att man borde nämna de ansvariga, offentliggöra namnen på alla de svin som profiterar på att våra svenska barn utsätts för kastrering och könsstympning. Vi kommer kanske att göra det inom snar framtid.
/Andreas